Javascript Menu by Deluxe-Menu.com de franse bulldog pagina Fan de Francofiel

                                     


de rasstandaard van de fransebulldog anno 28 april 1995 F.C.I. groepsindeling: groep 9 gezelschapshondenALGEMEEN VOORKOMEN:

typisch een klein formaat dogachtige. kleine krachtige hond, kort, gedrongen in al zijn proporties, kortharig,het gezicht plat en kortneuzig, staande orenen met een van nature korte staart hij moet het voorkomen hebben van een aktief dier ,intelligent,zeer gespierd met een kompakte struktuur en een solide beendergestel

GEDRAG EN KARAKTER:

Gezellig, speels, sportief, opgewekt. Zeer aanhankelijk aan zijn baasje en aan kinderen.

HOOFD:

het hoofd moet zeer krachtig, breed en vierkant zijn; de hoofdhuid vormt plooien en symmetrische of bijna symmetrische rimpels. het hoofd van een bulldog wordt gekenmerkt door een terugwijkende massieve neuspartij,de schedel bezit in breedte wat hij in lengte heeft verloren

SCHEDELGEBIED:

het hoofd moet zeer krachtig, breed en vierkant zijn; de hoofdhuid vormt plooien en symmetrische of bijna symmetrische rimpels. breed, bijna plat, het voorhoofd zeer bol. De wenkbrauwen springen naar voren en zijn gescheiden door een ontwikkelde groef tussen de ogen. De groef mag zich op het voorhoofd niet voortzetten. De achterkant van de kop is weinig ontwikkeld. De stop is sterk geaccentueerd.

HET GEZICHT;

neus: breed, zeer kort, wipneus, goed geopende en symmetrisch geplaatste neusgaten, schuin naar achter liggend. De schuine stand van de neusgaten evenals de wipneus moeten echter altijd de normale neusademhaling mogelijk maken.

voorsnuit: erg kort, breed, vertoont concentrisch symmetrische plooien die op de bovenlippen naar beneden lopen( lengte 1/6 deel van de totale lengte ven de kop)

kaken: breed, vierkant, krachtig. De onderkaak beschrijft een grote boog en komt boven de bovenkaak uit . Als de bek is gesloten wordt het uitsteken van de onderkaak verminderd door de kromming van het onderkaakbeen Deze kromming is nodig om een te grote onderbeet te voorkomen

tanden: de ondersnijtanden staan in geen geval achter de bovensnijtanden.
De onderste snijtandenboog is rond.De kaken mogen geen zijwaartse afwijking noch draaiing vertonen.De verschuiving van de snijtandbogen zou strikt beperkt kunnen zijn, de essentieele voorwaarde blijft dat de bovenlip en de onderlip op elkaar sluiten zodat ze de tanden geheel bedekken

lippen: Dik een beetje slap en zwart. De bovenlip sluit aan op de onderlip in het midden en bedekt de tanden, die nooit zichtbaar mogen zijn, geheel.
Het profiel van de bovenlip is hangend en rond. De tong mag nooit zichtbaar zijn

wangen: De spieren van de wangen zijn goed ontwikkeld maar steken niet uit.

ogen: Opgewekte uitdrukking, laag geplaatst, ver genoeg geplaatst van de snuit en vooral van de oren, donker gekleurd, tamelijk groot,goed rond, licht puilend en late op geen enkele manier wit zien als het dier naar voren kijkt. De randen van de oogleden moeten zwart zijn.

oren: Van gemiddelde grootte, breed aan de basis en rond aan de bovenkant. Hoog op het hoofd geplaatst, maar niet te dicht bij elkaar,rechtop gedragen. De ooropening is van voren gezien geheel zichtbaar. De huid moet zacht en fijn aanvoelen

hals: Kort, licht gebogen, zonder wammen.

LICHAAM (ROMP):

Boven lijn: De boven lijn gaat geleidelijk omhoog tot het niveau van de lendenen en daarna snel omlaag tot aan de staart. Deze vorm is zeer gewild in verband met de korte lendenen.

Rug: Breed en gespierd.

Lendenen: Kort en breed.

Kruis: schuinaflopend.

Borstkas: Tonvormig en diep.

Voorborst: Breed en diep.

Buik en flanken: Opgetrokken, maar niet als bij een windhond.

Staart: Kort, laag aan de croupe aangezet, aan de billen "geplakt", dik aan de basis, "geknoopt" of natuurlijk "gebroken" en dun aan het uiteinde. Zelfs in aktie moet hij onder een horizontale lijn blijven. Een relatief lange staart, "gebroken" en dun (niet langer dan de sprong) is toegestaan, maar niet gewild.

VOORHAND:

Vast en regelmatig,en profil en van voren gezien.

schouders en opperarmen zijn kort en dik, met een stevige en duidelijk zichtbare gespierdheid. De opperarm moet kort zijn, de elleboog ligt absoluut tegen het lichaam aan.

Onderarmen zzijn kort , ze staan goed uitelkaar, recht en gespierd

Voetwortel en middenvoet zijn stevig en kort


Voeten: rond en klein, zogenaamde kattevoet, licht naar buitn gedraaid. De tenen zijn kompakt,dik en goed gescheiden met korte nagels. De voetkussenszijn hard,dik en zwart. Bij gestroomde honden moeten de nagels zwart zijn. Bij bonte en fawnkleurige ziet men het liefst donkere nagels, maar lichte nagels worden niet bestraft.

ACHTERHAND

Sterk en gespierd, de achterbenen zijn wat langer dan de voorbenen, zodat de achterhand wat hoger is. Vast en regelmatig,en profil en van achteren gezien.

Dijbeen: Gespierd zonder al te rond te zijn.

sprong: Tamelijk laag, niet te gehoekt, vooral niet te recht.

Voetwortel en middenvoet: Stevig en kort. De Bulldog moet zonder 5' teen geboren worden

Voeten : Compact.

Gangen: Wijde gangen. De ledematen verplaatsen zich evenwijdig aan de middenlijn vanhet lichaam.

BEHARING

Haar: Mooi kort haar,dik, glanzend en zacht.

Kleur: Fawn, effen of gestroomd, bont met een beperkt aantal platen of overwegend bont. Alle nuances van fawn zijn geoorloofd, van rood tot licht bruin. Bonte honden kunnem wit zijn of wit met gestroomde platen of wit met fawn platen.

GROOTE EN GEWICHT

Niet lichter dan 8 kilogram, maar niet zwaarder dan 14 kilogram voor een Bulldog in goede konditie. De groote is in harmonie met het gewicht.


AFWIJKINGEN

Alles wat afwijkt van het bovenstaande wordt beschouwd als een afwijking en zal bestraft worden al naar gelang de ernst van de afwijking

Nauwe of smalle neus en chronische snurkers;
niet sluitende lippen aan de voorkant;
lichte ogen;
wammen;
losse ellebogen;
rechte of naar voren stekende sprong;
staart die omhoog staat,lange of abnormale korte staart;
gevlekte vacht;
te lange beharing;
lippen met gebrek aan pigment;
inkorrekte gangen.

ERNSTIGE AFWIJKINGEN:

Zichtbare tanden met gesloten mond;
zichtbare tong met gesloten mond;
stram (steil) gangwerk voor;
vleeskleurige vlekken in het gezicht, behalve als de vacht wit is met gestroomde platen en fawn honde met een paar platen of overwegend bont;
teveel of onvoldoende gewicht.

DISKWALIFICERENDE AFWIJKINGEN

verschillende kleuren ogen;
een neus met een andere kleur dan zwart;
hazelip;
hond waarvan de ondersnijtanden achter de bovensnijtanden staan;
hond waarvan de hoektanden zichtbaar zijn bij gesloten mond;
oren die niet rechtop staan;
gecoupeerde oren staart of 5' teen;
muis grijs 5' teen aan de achterpoten;
kleur beharing black and tan, vuurrood,muisgrijs of kastanjebruin(lever);
staartloosheid.
Reuen zonder twee normale,ingedaalde testikels.
.